Hacettepe Spor Kulübü (English: Hacettepe Sports Club), commonly know has Hacettepe is a Turkish football club located in Ankara.
Hacettepe Spor Kulübü was founded as Sanayi Barbarosspor in 1949. The club played in third division in the Turkish League System between the years 1968 and 1972.
milli ligde adalet, vefa, beykoz gibi takımlarin oldugu 50 li yillar da ve 60 li yillarda ankarayı temsil eden ankaragucu, genclerbirligi, ankara demirspor gibi takımlardan biri idi. 1951 de ankara mahalli ligine katılmaya başlamış, birkaç yıl ankara şaampiyonu olmus ve 1959 da milli lig kurulunca lige giren dört ankara takımından biri olmuştu.
gururuyla, takım ruhuyla ve şu anda mumla aranan ankara taraftarının tüm coşkusuyla sekiz sezon boyunca birinci ligde mücadele etmiş bir efsaneydi hacettepe... adı ve hikayeleri günümüze kadar ulaştı ama kendisi alelacele toprağa gömülmeye çalışılırken hatıraları öyle işgüzarlıklarla unutturulmuş ki insanlara, rahmetli hacettepe delikanlıları iyi ki bugünleri görmemişler iyi ki takımlarının binbir kumpasla insanların bireysel ihtiraslarına alet edildikleri günleri yaşamamışlar, iyi ki evlerini, mahallelerini kaybettiklerinden daha acı bir şekilde kaybettikleri takımlarının akibetine şahit olmamışlar.
Geçen yüzyılın en güzel kesitiydi denir 60’lı yıllar için. Öncesini bilmem ama sonrasına bakınca, bu saptamanın haklılığı anlaşılıyor. Örneğin, 60’ların “Chevrolet”leri kadar taksiler hiç olmadı bir daha gündelik yaşamımızda… Filtresiz “yeni harman” gibi sigara da, salaş yazlık sinemalar da… “Mabel” sakızı da yok artık, okul önlerinde satılan “leblebi tozu” ve “şehir gazozu” da … Saydıklarım ve sayamadıklarımın hiçbirisi, şimdiki örnekleri kadar “profesyonel”, “mükemmel” ama bir o kadar da “ruhsuz” değildi. Her şey gibi “futbol” da bu tanıma uygundu o yıllarda. Semt takımları 1. ligde top koşturuyor ve binlerce insan tribünleri dolduruyordu. Kramponların çivileri sahibinin ayağına batıyor, kanatıyor ama tribünlerde kan akmıyordu. Semt takımları… Artık liglerde olmayan Vefa, Feriköy, Yeşildirek, Beyoğluspor bir de Ankara’nın Hacettepe’si… 8 sezon 1. ligi renklendiren mor – beyazlılar…
Kurulduğu 1945’ten 43 yıl sonra, yok edilen tarih…
İşte size, siyasi rant uğruna Ankara’nın tarihinden bir parçanın yok ediliş öyküsü. Aradan yıllar geçse de, bunları inatla anımsamalı ve anımsatmalıyız. Benzerleri gibi Gaziantepli Melih Bey’in de, “Ankaralı” makyajını ve “sporsever” maskesini sıyırıp atmak, başkente karşı yükümlülüğümüz olmalı.
Hacettepeyi Sevenler Derneği’nin lokalindeyiz. Karşımızda “Hacettepe tarihi”nin son canlı tanığı diye tanıştırıldığımız Lütfü Yanar var. Kulübün yok ediliş sürecini anlatıyor gözleri dolu dolu…
“Yıl 1988, Hacettepe 2. ligde, İsmet Camuzoğlu. 49 kişiyle gizli kapaklı, gerçek Hacettepeliler’in haberi olmadan yapılan genel kurulda 1’e karşı 48 oyla Hacettepe’nin adı Keçiörengücü yapılıyor ve İsmet Bey’in hemşehrisi Melih Gökçek’i başkanlığa getiren yeni yönetim oluşuyor. Gökçek o tarihte ANAP’tan Keçiören Belediye Başkanı. Yönetimdeki bazı isimler: Alparslan Pehlivanlı, Mustafa Taşar, Veysel Karani Yeniçeri, Seyfi Saltoğlu, Ali İlkbahar. Ancak kulübün 88 gerçek üyesinin katılımı engellendiği gerekçesiyle, 14. Asliye Hukuk Mahkemesi bu genel kurulu ve aldığı kararları, 3 yıllık yargı süresi sonunda iptal ediyor.” “Temyizden netice alamayan Gökçek, yine bizlerden gizleyerek, kitabına uygun bir genel kurul topluyor. Mahkeme kararını “dikkate alan” bu genel kurul toplantısı biterken verilen bir değişiklik önergesinin kabulüyle, yarım saat önce “Hacettepe” olan kulübün adı tekrar “Keçiörengücü” olarak değiştiriliyor. Ve bizler 1 aylık itiraz süresi dolduktan sonra durumdan haberdar olduğumuz için, 50 yıllık Hacettepe Kulübü, Melih Gökçek marifetiyle tarihe karışıyor!” Gördüğünüz gibi her şey kitabına uygun!...
Yasal olarak başkanı olamadığı Ankaraspor’un, “onursal” başkanı olarak boy gösteren Melih Gökçek değil midir? TBMM’de CHP Ankara Milletvekili Zekeriya Akıncı’nın, “Keçiörengücü’nün Ankara Belediyesi’nden aldığı maddi destek nedir?” sorusuna Bakan Mehmet Ali Şahin’in, “Destek yoktur” cevabındaki yanlış bilgilendirmenin sorumlusu Melih Gökçek ve belediyesi değil midir? 1. derece SİT alanı ilan edildiği halde talan ve yıkımın önü alınamayan, namuslu Hacettepeli’nin çivi çakamadığı için mağdur olduğu semtin sorunlarını görmezden gelen, Melih Gökçek değil midir?
Ha, unutmadan soralım; Hacettepe Parkı’ndan Tandoğan Meydanı’na taşınıp, Ankaray istasyonu inşasıyla oradan da kaldırılan “Roma Heykeli” de “Hacettepe kökenli” olduğu için mi gazabınıza uğrayıp bir daha insan içine çıkamadı? Sahi nerededir bu heykel şimdi Melih Bey?
Çetin SUSAN
31 Aralık 2004
Cumhuriyet Ankara eki
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder